Intocht kalief ontsierd door onthoofdingen – Kalifaatdiscussie in Syrië en Irak steeds grimmiger

Bij de intocht van de kalief in Raqqa zijn gisteren negentig mensen onthoofd. De voor- en tegenstanders van het kalifaat in Syrië en Irak zijn het al langer niet eens over de rol van de kalief in hun land. De kalifaatdiscussie wordt sinds 2011 gevoerd en is de afgelopen periode steeds grimmiger geworden.

Na eerdere incidenten in de Syrische stad Kobani ging het gisteren mis bij de traditionele intocht van de middeleeuwse figuur in Raqqa. Nadat de kalief vrolijk met zijn kromzwaard zwaaiend door de straten van Raqqa was getrokken, sloeg de sfeer om. Voorstanders van het kalifaat onthoofdden uiteindelijk negentig mensen, waaronder een Westerse journaliste die aan de documentaire ‘Ka – niet zo – lief’ werkte.

Volgens tegenstanders van de kalief is hij een negatief sterotype van de moslim. De sjiiet Abdel al-Nouri legt uit. “Hij zaait dood en verderf en trekt moordend door het land. Dat doet veel mensen pijn. Ik weet dat de kalief al sinds 632 een traditie is in deze streek, maar is het nou zo erg als we hem een beetje aanpassen en hij wat mensenrechten omarmt?” Voorstanders willen de kalief houden zoals hij is.

Kalief Abu Bakr al-Baghdadi riep zelf op om het kalifaat toch vooral gezellig te houden. “Zonde dat het zo moet lopen. Mijn kalifaat moet gewoon een gezellig kalifaat zijn, zonder ongelovige honden, Joden en ander gespuis.”