Het wekelijkse stukje op m’n weblog (1): De Ronaldo van Beerta en de superieure grijns van Messi

Dit is het wekelijkse stukje op m’n weblog. Als het goed is, verschijnt het iedere week. Soms zal dat misschien niet het geval zijn, maar dan leest u het wekelijkse stukje op m’n weblog van de week ervoor nog maar eens. Het wekelijkse stukje op m’n weblog zal vermoedelijk best vaak over sport gaan, maar soms ook niet. Deze week in ieder geval wel.

De Ronaldo van Beerta en de superieure grijns van Messi

Vorige week was ik in Beerta om voor het Dagblad van het Noorden verslag te doen van de wedstrijd THOS-Veelerveen. Een duel in de kelder van de kelder van het amateurvoetbal – als je uit de vijfde klasse zou kunnen degraderen, dan was het een degradatiekraker geweest.

In de tweede helft kreeg THOS een vrije trap op zo’n dertig meter van het doel. Rond de bal verzamelden zich vier spelers die in gedachten de bal over een minuut in de winkelhaak zagen vliegen, waarna de knapste vrouw van Beerta naakt het veld op zou lopen en de speler in kwestie onder bewonderende kreten zou trakteren op een knuffel.

Na overleg bleef er één iemand over achter de bal. Hij spreidde z’n benen, nam een standbeeldpose aan en haalde drie keer opzichtig adem en blies de lucht even opzichtig weer uit. De speler van THOS deed Cristiano Ronaldo. En niemand greep in.

De bal belandde uiteraard tegen de schenen van iemand in het muurtje – nog erger dan in het vangnet – en iedereen ging weer over tot de orde van de dag.

Niemand die ‘m de huid vol schold en zei dat ie godverdegodver eens normaal moest doen. Waarschijnlijk probeert-ie het elke week en wordt hij in de kantine pas belachelijk gemaakt als hij na één blikje Passoa Jus weer naar huis gaat – Ronaldo-imitators drinken geen bier en al helemaal niet meer dan eentje. Dat iemand een gehaktbal op de bar legt en na drie keer opzichtig ademhalen het ding in één keer in z’n mond stopt. Het hele team weet waar het over gaat.

Voorgaande anekdote, plus wat fantasietjes erbij, zijn er mede de oorzaak van dat ik in #TeamMessi zit in plaats van #TeamRonaldo. Niemand doet ooit Messi na. Omdat het niet kan. Hij heeft geen gek aanloopje nodig. Hij schiet gewoon, desnoods uit stand. Hij haalt niet opzichtig adem, maar de zuurstof zoekt als vanzelf z’n longen op. Het enige wat je aan Messi ziet, is de grijns om z’n mond. Die is er altijd. Ook als Cristiano Ronaldo tot beste voetballer van de wereld wordt gekozen. Hij weet wel beter, zegt de grijns. En die grijns is niet te imiteren.