Voor het eerst sinds 2002 geen Nederlandse acteurs in Detectivemaand NPO 2 – ‘We tellen niet meer mee’

In de Detectivemaand op NPO 2, die van 10 juni tot 10 juli duurt, is voor het eerst sinds 2002 geen enkele Nederlandse acteur te bewonderen. Onder andere Ferry Doedens, Victor Reinier, Nadja Hüpscher en Ferry Somogy deden auditie voor rollen in George Gently, Foyle’s War en Lewis, maar de producenten kozen voor acteurs uit Zweden, Albanië en Faeröer.

Acteur Peter Faber, die in 2004 zelf nog schitterde als lijk in Midsomer Murders, luidt de noodklok over het Nederlandse acteren. “We tellen niet meer mee in het internationale detectivelandschap. De acteurs in andere landen hebben zich doorontwikkeld, terwijl onze acteurs nog steeds meteen hun broek uittrekken en beginnen te neuken. Zo werkt het gewoon niet meer. Op onze toneelscholen leer je hoe je een gebakken ei na moet doen, maar daar heb je helemaal niks aan als je een lijk moet spelen. Er moet iets gebeuren, we zijn stil blijven staan!”

Doordat er geen Nederlandse acteurs actief zijn in de Detectivemaand leeft het evenement dit jaar veel minder in Nederland. De gepensioneerde Eddo en Sjoukje van der Laan uit Eelde-Paterswolde gaan ook minder kijken. “Een topdetective als Lewis ga ik nog wel kijken, maar de herhaling van Midsomer Murder om twaalf uur ’s nachts laat ik dit jaar schieten. Normaal keek ik daar wel altijd naar. Nu je zeker weet dat Peter Faber niet met bebloed hoofd in een kofferbak ligt, is het toch anders. Siea heeft dit jaar ook geen koekjes in de vorm van een pistool gebakken”, zegt Eddo.

De Detectivemaand begint vrijdagavond met een spannende aflevering van Foyles’s War. NPO 2 zendt ondanks de afwezigheid van Nederlandse acteurs alle detectives die het geprogrammeerd heeft integraal uit, met na afloop analyses van Ronald Waterreus en Youri Mulder.