Onderzoekers: ‘Filatelie is aangeboren’ – Wetenschappers ontdekken postzegelverzamelaarsgen

Neurowetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben aangetoond dat filatelie aangeboren is. De ontdekking van het zogenaamde postzegelverzamelaarsgen werpt een heel ander licht op filatelie; eerder ging men ervanuit dat het een ietwat vreemde hobby was.

Jan Cees Duin, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Bond voor Filatelistenverenigingen (KNBF), is blij dat er eindelijk erkenning is voor filatelisten. “Filatelie werd vaak weggezet als een rare en saaie hobby, maar het is helemaal geen keuze: filatelisten voelen een innerlijke drang om postzegels los te weken van enveloppen, ze in een mapje te doen en er soms zelfs aan te likken. Dat is nu eindelijk erkend en dat stemt tot tevredenheid.”

Wat de ontdekking in de praktijk gaat betekenen, weet Duin nog niet. “Maar ik hoop dat het een positief effect heeft voor de emancipatie van filatelisten. Dat ze in heel Nederland van hun zolderkamertjes komen en het vol trots van de daken schreeuwen: ik ben een filatelist!” Duin denkt eraan een Stamp Pride te organiseren deze zomer.

Babs Heering (38) uit Ruurlo vindt het prima. “Ik vind filatelisten hartstikke leuk en zou het helemaal geen probleem vinden als mijn zoon postzegels gaat verzamelen. Gezellig toch?” Er weerklinken ook andere geluiden in de samenleving. Melvin de Bok (34) uit Scheveningen is bijvoorbeeld niet onder de indruk van de ontdekking van het postzegelverzamelaarsgen. “Dat ken allemaal wel wezen, maar ik wil die postzegels likkende smeerlappen nog steeds niet in de buurt van m’n kinderen hebben! Straks gaan ze ook postzegels verzamelen.”